7 najlepších spôsobov ako na prechladnutie prirodzenou cestou

7 najlepších spôsobov ako na prechladnutie prirodzenou cestou

Mar 01, 2024

Ste pripravení byť túto zimu zdraví? Bolesť hrdla, upchatý nos a kašeľ môžu v tomto ročnom období trápiť deti aj dospelých. 

Suchší vzduch z chladného počasia a viac času stráveného v interiéri sú dva potenciálne faktory, ktoré môžu prispieť k zvýšenému šíreniu choroboplodných zárodkov, čo vedie k častejším prechladnutiam počas zimných mesiacov. Ďalšie faktory, ako je zvýšená úroveň stresu, ako aj zlé stravovacie návyky a životný štýl, môžu oslabovať našu imunitu a zvyšovať pravdepodobnosť ochorenia.

Je dôležité vedieť, že existujú účinné stratégie na podporu nášho tela počas bežného prechladnutia a zachovanie zdravia v tomto ročnom období.

Dodržujte vyváženú stravu a pite veľa tekutín

Zdravá, vyvážená strava, ktorá poskytuje stály prísun živín, je jedným z dôležitých krokov k zdravému imunitnému systému. Vysoký príjem cukru a spracovaných potravín môže oslabiť imunitné funkcie a vyčerpať dôležité živiny.

Naplňte svoju každodennú stravu skutočnými potravinami vrátane sezónneho ovocia a zeleniny, nerafinovaných obilnín a zdravých tukov a bielkovín, ako sú chudé mäso, ryby, orechy a semená. Nezabudnite jesť veľa špecifických potravín, ktoré majú antimikrobiálne a imunitu podporujúce vlastnosti, ako sú cesnak, zázvor, ovos a huby.

Liečivé huby sú bohaté na bielkoviny, vlákninu, beta-glukány, vitamín C, vitamíny skupiny B, vápnik a ďalšie minerálne látky. Reishi, shiitake a maitake sú najsilnejšie a vyznačujú sa schopnosťou modulovať imunitný systém.

Huby shiitake môžu podporovať zdravý imunitný systém, zlepšovať odolnosť čriev a znižovať zápaly v tele. Tieto huby majú aj antimikrobiálne vlastnosti, ktoré môžu prospieť oslabenému imunitnému systému.

Cesnak je ďalším silným podporovateľom imunitného systému. Má protiplesňové, antibakteriálne, antiparazitárne a imunitu posilňujúce vlastnosti, ktoré pomáhajú ničiť choroboplodné zárodky, ktoré môžu spôsobovať prechladnutie.

Dobrá hydratácia pomáha eliminovať choroboplodné zárodky a udržuje telesné systémy v špičkovej kondícii. Pite vodu, zriedené ovocné šťavy, vývary a bylinkové čaje, aby ste zostali hydratovaní a znížili upchatie nosa a hrudníka. Ak je to možné, obmedzte nápoje, ktoré môžu dehydrovať, napríklad kávu a alkohol.

Doprajte si veľa odpočinku

Vedeli ste, že spánok ovplyvňuje funkciu imunitného systému a že menej ako 7 hodín spánku môže trojnásobne zvýšiť riziko prechladnutia? V štúdii na 164 zdravých dospelých osobách vo veku 18-55 rokov bolo u účastníkov, ktorí spali menej ako šesť hodín denne, zvýšené riziko vzniku prechladnutia v porovnaní s tými, ktorí spali sedem hodín a viac.

Vysoká hladina stresu môže mať negatívny vplyv na spánok, pričom stresové hormóny môžu priamo potláčať imunitný systém a zvyšovať vaše vystavenie chorobám. Zaradenie aktivít na zníženie stresu, ako je cvičebný program, meditácia, písanie denníka, hlboké dýchanie alebo akákoľvek činnosť, ktorá vás baví, môže pomôcť znížiť stres a podporiť spánok.

Udržujte svoje nadobličky pod kontrolou

Zdravý imunitný systém priamo súvisí so zdravými nadobličkami. Vaše nadobličky produkujú hormóny, ktoré môžu ovplyvniť váš imunitný systém, najmä kortizol. Na podporu zdravého imunitného systému je dôležité udržiavať vyváženú hladinu kortizolu, nie príliš vysokú ani príliš nízku.

Aby ste podporili svoje nadobličky, jedzte vyváženú stravu, aby ste si udržali zdravý organizmus a udržiavali hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Vyberajte si čisté bielkoviny, zdravé tuky a komplexné sacharidy.

Postupujte podľa nového kanadského potravinového sprievodcu a urobte krok správnym smerom vyvážením svojho taniera a zvýšením príjmu zeleniny. Zaradenie potravín bohatých na vitamín C, vitamíny skupiny B a horčík tiež pomôže podporiť zdravé nadobličky.

Na vyváženie hormónov je skvelou potravinou bohatou na zdravé tuky avokádo. Avokádo obsahuje esenciálne aminokyseliny, antioxidanty a niektoré zdravé tuky, ktoré pomáhajú vyrovnávať produkciu hormónov. Ak sa chcete venovať svojim nadobličkám, skúste denne zjesť 1 porciu (½ šálky) tohto ovocia.

Vyhnite sa cukru

Keď konzumujete cukor, môže to negatívne ovplyvniť fungovanie imunitných buniek vášho tela. Cukor môže tlmiť reakciu imunitných buniek vášho tela na baktérie a tento účinok môže trvať niekoľko hodín po konzumácii. Výskumníci v 70. rokoch 20. storočia dospeli k tomuto záveru po pozorovaní krvi pokusných osôb pred a po konzumácii veľkej dávky cukru.

Krv umiestnili do Petriho misky a potom do nej naočkovali baktérie. Pri mikroskopickej kontrole vedci zistili, že po veľkej dávke cukru boli biele krvinky nazývané neutrofily oveľa menej účinné pri ničení baktérií.

Ak váš mlsný jazýček túži po sladkostiach, ovocie ako kivi, jablká a pomaranče sú skvelou voľbou. Obsahujú tiež vysoké množstvo vitamínu C, ktorý ďalej podporuje váš imunitný systém.

Prečistite si pľúca zázvorom

Podľa ajurvédskej medicíny zázvor zahrieva telo a pomáha odbúravať nahromadené toxíny v orgánoch, najmä v pľúcach a dutinách. Tradične sa používa na potlačenie kašľa a na zmiernenie bronchitídy a prechladnutia.

Cvičenie a odbúravanie stresu

Cvičenie:
Pravidelné, mierne cvičenie, napríklad každodenná 30-minútová prechádzka, môže zlepšiť schopnosť vášho imunitného systému bojovať proti infekciám. Predpokladá sa, že fyzická aktivita podporuje zdravý imunitný systém niekoľkými možnými spôsobmi.

Môže pomôcť vyčistiť pľúca a dýchacie cesty od baktérií, zvýšiť cirkuláciu bielych krviniek v tele, potlačiť rast baktérií v dôsledku zvýšenia telesnej teploty alebo spomaliť uvoľňovanie stresových hormónov v tele.

Cvičenie je prospešné, ale nepreháňajte to. Ak v súčasnosti pravidelne cvičíte, pokračujte v tom. Ak s pravidelným cvičením začínate alebo necvičíte vôbec, nie je ideálne začať v čase oslabenej imunity.

Stres:
Stres je bežnou súčasťou každodenného života. Ak je však stresová reakcia vášho tela neustála, reakcia "bojuj alebo utekaj" sa dostáva do nadmernej záťaže, čo spôsobuje zvýšené pôsobenie kortizolu a iných stresových hormónov na telo.

Imunitné bunky strácajú schopnosť normálne reagovať, čo spôsobuje nárast zápalu v tele. Chronický stres môže viesť k zvýšenej náchylnosti na ochorenia súvisiace s oslabeným imunitným systémom.

Medzi spôsoby, ako znížiť hladinu stresu, patrí hlboké dýchanie a ľahké cvičenia, napríklad chôdza alebo strečing.

Živiny na pomoc!

Rôzne kľúčové prírodné produkty podporujú imunitný systém a pomáhajú v boji proti infekciám. Prečítajte si viac o týchto produktoch, aby ste zistili, či sú pre vás vhodné.

Vitamín C a zinok
Bolo preukázané, že vitamín C skracuje trvanie príznakov bežného prechladnutia, zatiaľ čo zinok je nevyhnutný pre bunky imunitného systému. Tieto živiny podporujú imunitu prostredníctvom antimikrobiálnej aktivity a aktivity prirodzených zabíjačov a produkcie lymfocytov.

Veľký počet randomizovaných kontrolovaných intervenčných štúdií preukázal, že dostatočný príjem vitamínu C a zinku zlepšuje príznaky a skracuje trvanie infekcií dýchacích ciest vrátane bežného prechladnutia.

Odporúčané množstvo vitamínu C na prevenciu bežného prechladnutia je 600 - 1000 mg denne, zatiaľ čo na liečbu bežného prechladnutia je potrebných 1000 - 3000 mg denne. Primerané množstvo zinku sa pohybuje v rozmedzí 15-25 mg denne.

Vitamín D
Predpokladá sa, že zvýšený výskyt bežného prechladnutia a zápalu pľúc v zimnom období je čiastočne spôsobený zníženým vystavením slnečnému žiareniu, čo môže viesť k nižším hladinám vitamínu D. Čoraz viac dôkazov naznačuje, že vitamín D3 má ochranné účinky počas infekcie.

Ukázalo sa, že vitamín D3 podporuje imunitný systém a bunky bojujúce proti chorobám, ako sú makrofágy a T-lymfocyty.

Poraďte sa so svojím lekárom o vyšetrení hladiny vitamínu D, aby ste zistili, či potrebujete túto dôležitú živinu.

Probiotiká
Hoci probiotiká poskytujú množstvo zdravotných výhod, môžu zohrávať dôležitú úlohu aj pri podpore rôznych aspektov imunitného systému. Okrem toho probiotiká znižujú vedľajšie účinky spojené s antibiotikami, ako je napríklad hnačka.

Na dosiahnutie celkového dobrého zdravotného stavu sa odporúča užívať 6 až 10 miliárd jednotiek tvoriacich kolónie (cfus) každý deň. Pri špecifických, ale menších zdravotných problémoch sa často navrhuje dávka približne 20-30 miliárd cfus denne.

Echinacea
Echinacea je známy rastlinný liek, ktorý sa používa na zmiernenie príznakov a skrátenie trvania infekcií horných dýchacích ciest. Imunomodulačné a protivírusové schopnosti echinacey sú spôsobené synergickou aktivitou účinných látok, ako sú alkylamidy, polysacharidy a kyselina cichorová .

Ste teraz pripravení byť túto zimu zdraví? Vyvážené stravovanie, zvládanie stresu a správny príjem živín sú kľúčové faktory na udržanie zdravého imunitného systému. Nezabúdajte na odpočinok a pobyt doma, keď sa necítite dobre, umývajte si ruky, pite veľa vody a zaraďte pravidelnú fyzickú aktivitu.

Zostaňte zdraví!

Komentáre (0)

K tomuto článku nie sú žiadne komentáre. Buďte prvý, kto zanechá správu!

Zanechať komentár

Upozornenie: komentáre musia byť pred zverejnením schválené