Takto sa zbavíte bolestí chrbta a kĺbov už za 7 dní

By

Ak trpíte bolesťami kĺbov, chrbta, nôh či dokonca vám nedajú spávať bolesti krku, tento
recept je pre vás ako ideálny!

Ako si vyrobiť účinný liek?

  • V prvom rade si kúpte kvalitnú potravinársku želatínu. Budete potrebovať 150 g. Nájdete ju v každom obchode!
  • Vo večerných hodinách zmiešajte dve lyžičky želatíny alebo presne 5g so štvrtinou šálky studenej vody.
  • Dobre premiešajte a nechajte ju tak celú noc, ale pozor, nedávajte zmes do chladničky!
  • Želatína sa tak premení v želé.
unsplash.sk

Nezabúdajte na pravidelné užívanie!

Ráno nalačno vypite túto zmes. Môžete pridať šťavu, med alebo vodu, či dokonca môžete
skombinovať s nejakým jogurtom alebo kyslou smotanou. Vyberte si, čo je pre Vás najlepšie.
Robte tak každý deň po dobu jedného mesiaca. Už po týždni pocítite príjemnú úľavu
a zlepšenie stavu! Opakujte potom po pól roku, čím obnovíte prirodzenú „lubrikáciu“ Vašich
kĺbov.
Želatína pomáha ľuďom, ktorí bojujú s bolesťami kĺbov, chrbta, nôh, chrbtice a bolesti
krčnej chrbtice.
Samozrejme, že lieky proti bolesti sú pre väčšinu ľudí jediným riešením,
pokiaľ ide o zmiernenie bolestí a prirodzene dajú prednosť odporúčaniam lekárov. Liečba
želatínou však môže byť vhodnou podpornou liečbou a doplnkom, vďaka ktorému môžete
pocítiť prvé účinky oveľa skôr!

V čom je výnimočná?

Želatína je produkt živočíšneho pôvodu, ktorý sa získava spracovaním spojivového tkaniva hovädzieho dobytka. Ten má pozitívny vplyv na vlákna a malé cievy. Poskytuje dve silné aminokyseliny prolín a hidrosiprolín, ktoré stimulujú rast spojivového tkaniva a zlepšujú jeho štruktúru, ktorá je nevyhnutná pre liečenie slabých (krehkých) kĺbov. Želatína ako zdroj kolagénu zabezpečuje dobrý stav kože, vlasov, kĺbových chrupiek, šliach, ciev i všetkých väzivových tkanív!

Želatína je vysoko kvalitný liek a poskytuje širokú škálu zdravotných výhod:
 Posilňuje kĺby a srdce.
 Podporuje látkovú výmenu.
 Zlepšuje duševné schopnosti.
 Zlepšuje stav pleti.
 Poskytuje pružnosť a posilňuje šľachy a väzy.
 Zabraňuje osteoporóze a osteoartróze.
 Zlepšuje kožu a štruktúru vlasov (vyskúšajte domáci želatínový šampón pre všetky
typy vlasov).
 Účinná v liečbe dysplázie (deformácia, t.j. niečo sa nevyvíja tak, ako má. Existuje
napr. dysplázia bedrového kĺbu).

Zdroj kolagénu

Želatína je produktom prírodného pôvodu a je zdrojom kolagénu, na tvorbu ktorého sú potrebné štyri aminokyseliny, ktoré poskytuje práve želatína. Ak je v organizme dostatočné množstvo týchto aminokyselín, kolagén sa dobre obnovuje.
Kolagénu sa niekedy hovorí „elixír mladosti“, pretože od neho okrem iného závisí ako mlado človek vyzerá a ako pohybuje. Nevyhnutný je najmä v detstve a v období dospievania na tvorbu kostí, pretože vytvára sieť na ukladanie vápnika a v dospelosti chráni kĺby pred artrózou. Vyskytuje sa vo všetkých typoch spojivových tkanív, pokožke, šľachách, kostiach a zuboch, chrupkách, ba dokonca aj v stenách krvných ciev. Varením sa kolagén mení na glutín, látku, ktorá má rôsolové vlastnosti a je najpodstatnejšou zložkou želatíny.

Dva druhy 

Želatína je živočíšneho(bravčového, hovädzieho), či rastlinného pôvodu z morských rias.
Živočíšna sa používa predovšetkým v potravinárstve na výrobu tlačenky, huspeniny, tort
a najmä cukroviniek, napr. známych gumových medvedíkov. A hoci je želatína zdravá
a potrebná pre náš organizmus, jeme ju veľmi málo a často zo svojej stravy vylučujeme takú
„klasiku, ako tlačenku. Rastlinná želatína – agar – je výživná potravina bez kalórií,
obsahujúca mnohé minerály. Získava sa z vodných rastlín, rias ruduch, ktoré žijú v hĺbke 80
metrov a má svetlú farbu a nevýraznú chuť. Na sto perce nt nahradí živočíšnu želatínu a jej
želírovacie vlastnosti sú niekoľkonásobne vyššie. Hodí sa na výrobu zákuskov, aspikov
a v strave ju používajú najmä vegetariáni. Okrem potravinárstva sa využíva aj na výrobu
gélov, šampónov či na výrobu vstrebateľných nití na chirurgické účely. Agar je protizápalový,
obsahuje flucoidan, ktorý pomáha pri rakovine pŕs, bohatý je na železo, jód a vápnik a vhodný
pre obéznych pacientov, pretože pôsobí ako mierne preháňadlo , pomáha znížiť nadváhu, pri
zápche, vysokom tlaku a ochorení čriev. Dostať ho kúpiť v lekárňach, drogériách či
obchodoch so zdravou výživou.

Keď želatína chýba 

Želatína je potrebná pre výživu kĺbov a chrupiek, pomáha pri vývoji kostrovej sústavy, zubov,
šliach a svalstva. Zlepšuje pohyblivosť kĺbov, predchádza úbytku kĺbovej chrupky a potrebná
je pri nedostatku vápnika, ako aj v období rastu v puberte. Starší ľudia, ale aj športovci
a ťažko fyzicky pracujúci často trpia tzv. osteoartrózou, čiže degeneráciou kĺbov, ktorá, ak je
nedostatočne včas diagnostikovaná a nekvalitne liečená, môže byť komplikovaná zápalom.

Dochádza pritom k zápalu kĺbového puzdra, z ktorého sú do kĺbovej tekutiny vylučované
enzýmy, spôsobujúce odbúravanie chrupky. Jej výživa sa zhoršuje, dôjde k úbytku
chrupkovej hmoty, vzniku mikrotrhlín a napokon k poškodeniu kĺbovej kosti. Vplyvom
chorobného procesu sa rozpadá, degeneruje a vzniká tzv. dekompresovaná osteoartróza
s ťažkou liečbou a v extrémnych prípadoch sa musí postihnutý kĺb nahradiť umelým, totálnou
endoprotézou. U postihnutých malých kĺbov chrbtice či veľkých kĺbov na končatinách je
preto veľmi dôležitá prevencia s dostatkom pohybu, znižovaním nadváhy a kvalitnou stravou,
s dostatočným prísunom látok nevyhnutných na fyziologickú stavbu a činnosť kĺbových
chrupiek. Vhodným prípravkom, ktorý tento prísun zabezpečí je práve želatína, slúžiaca
nielen na ochranu kĺbových chrupiek a väzív pred predčasným opotrebovaním , ale aj na ich
regeneráciu.

Želatínové cukríky

Vyrábajú sa z kvalitnej potravinárskej želatíny, vyrobenej z bravčovej kože alebo morských
rias. Cukríkom farbu a arómu dodávajú ovocné a rastlinné výťažky, takže môžu chutiť ako
ananás, pomaranč, citrón, jahoda či malina. Želatínové cukríky neobsahujú nijaký tuk ani
cholesterol a ich energetická hodnota je o polovicu nižšia ako u čokoládových bonbónov.
Zatiaľ čo 100 g želatínových cukríkov má energetickú hodnotu asi 1400 kJ, čokoládové
tyčinky, obsahujúce tuk, pri rovnakom množstve 2000 až 2500 kilojoulov. Energetická
hodnota týchto cukríkov je porovnateľná s musli tyčinkami a hoci ide o sladkosť,
konzumovať ich môžeme aj pri di éte. Obľúbené tzv. gumové medvedíky sú teda zdravou
pochúťkou, ktorá chutí deťom i dospelým.

Spracoval: Redakcia Vitamínovo

You may also like